אמהות חד-הוריות בדואיות
נשים חד הוריות בדואיות התנתקו ממשפחתן לאור גירושין, פטירת הבעל או דחייתן על ידי משפחתן. בשל כך הן סובלות מנידוי חברתי ומצוקה כלכלית ורגשית ומצויות במלחמת הישרדות יומיומיות עבורן ועבור ילדיהן.
על פי דוח מחקר של אורן תירוש ויונתן אייל, כלל היישובים הבדואים המוכרים נכללים באשכול החברתי-כלכלי הנמוך ביותר. שיעור תעסוקת הנשים, בגילאי 25-54 בקרב הנשים הבדואיות הוא 25% (נכון לשנת 2018).
על פי המסורת, גבר בדואי רשאי להינשא למספר נשים, ועל מנת לעשות זאת חוקית במדינת ישראל, לרוב האישה הקודמת מתגרשת ממנו, למרות שבפועל איננה משנה את מקום מגוריה ונשארת לגור בביתו. לכן, נתונים על מספר הנשים הגרושות לא יספקו מדדים נכונים לגבי מספר הנשים החד הוריות שאכן התגרשו מבעליהן, עזבו את ביתו עם ילדיהן וחיות בצורה נפרדת ממנו.
נשים המבקשות להתגרש מבעלן בחברה הבדואית נדרשות לעבור מכשולים רבים בדרך לגירושין ועל מנת להמשיך ולגדל את ילדיהן (בניגוד לחוק השריעה המקנה לבעל את הזכויות על הילדים במקרה של גירושין). לכן, בצאתן ממסגרת משפחתית מסורתית (נישואין לגבר), הופכות הנשים לתלויות במערכות חיצוניות ללא יכולת להשפיע עליהן, ולכן חוות חוסר אונים מוחלט תוך הזדקקות לחסדים על מנת להחזיק את הראש מעל המים. נשים אלה אינן מסוגלות לנצל הזדמנויות משום הסיכון הגלום בהן, ולכן נשארות בצורה סטטית באותו המצב לאורך כל חייהן כאמהות חד הוריות.
השתייכות לקהילת עור"ק מאפשרת לנשים חיים כחלק ממסגרת קהילתית בעלת יכולות, כך שהן יכולות להשפיע על הפעילות של הקהילה ועל ההחלטות המתקבלות בה. תפיסת העצמי שלהן משתנה, מתחושת תלות לתחושת מסוגלות ויכולת. בנוסף, ישנה הפחתת עלויות המחיה באמצעות מערך רכש משותף, הגדלת ההכנסות ויציבותן, ויציאה ממצב המצוקה אל חיים יציבים ועלייה באיכות החיים.
מקורות:
https://brookdale-web.s3.amazonaws.com/uploads/2018/10/Heb_Report_774_18_update.pdf
קהילת נשים חד הוריות בדואיות הוקמה ברהט לפני מספר חודשים, ונמצאת בשלב ההיכרות עם כלים כלכלים שיתופיים
הקלטת ההרצאה של מנחת הקהילה ראנה מורג'אן בכנס עור"ק השני ב-5.10.2021